Ja, maar dat is toch duidelijk!

Cairo-mapIn deze blog een paar levenslessen opgedaan tijdens een wargame met mijn vrienden.

Onze vriendengroep van een man of twaalf was bij elkaar gekomen om de oorlog in Noord Afrika in de Tweede Wereldoorlog na te spelen. We werden verdeeld in twee groepen. De ene groep uiteraard de Geallieerden en de andere groep de As-mogendheden. Iedere speler kreeg een rol binnen de groepen. De luchtmacht, kritische divisies en de commandant.

Toen het spel begon ontdekten de Geallieerden dat ze verrast werden met een snel bewegend en agressief opererende vijand. Ze waren er van overtuigd dat ze nummeriek en vaak ook kwalitatief voordeel hadden, maar durfden door de bravoure van de oprukkende AS-mogendheden, die hun eenheden hadden heringedeeld, toch niet tot slag over te gaan. Het ontbrak hen aan voldoende inlichtingen om een inschatting van de kracht van hun tegenstand te maken.

Resultaat was dat de AS-mogendheden de Geallieerden voor zich uitdreven en steeds meer van hun kracht ‘afsnoepten’ door steeds de achterhoede-eenheden te verslaan.

Taktiek van de Geallieerden was om de rivier de Nijl als ultieme verdedigingslinie te gebruiken.
Insteek was daarbij dat de belangrijkste doelen van de AS-mogendheden zich aan hun kant van de Nijl bevonden en dat de Noord-Afrikaanse kust niet essentieel was voor de Geallieerde plannen. Nota bene was er toch niet veel te halen (in die tijd waren de uitgebreide olievoorraden van met name Libie nog niet bekend). Ze zouden de Nijl nooit prijsgeven.

Toen de AS-mogendheden bij de Nijl aankwamen, werden ze verrast door een tegenaanval van de Geallieerden. Ze sloegen die af en begonnen hun artillerie te concentreren op de bootjes die de Nijl over zouden moeten steken voor de tegenaanvallen van de Geallieerden.

Toch bleven de tegenaanvallen komen. Er werden allerlei maatregelen genomen door de AS-mogendheden, maar de aanvallen bleven komen en werden steeds moeilijker om terug te slaan. Frustratie maakte zich meester van de commandant van de AS-mogendheden en er ontstond een heftige discussie met de spelleider over de onmogelijkheid van bootjes, die onzichtbaar waren en zo veel zwaar materieel over konden zetten. De spelleider reageerde met de woorden: “Welke bootjes, er zijn een aantal bruggen waarover de tegenaanvallen plaats vinden”.

Hierop reageerde de commandant van de AS-mogendheden als het even kan nog meer geëmotioneerd. Alsof hij die bruggen niet gezien zou hebben als hij daar aan de Nijl stond!!
“Ja, maar dat is toch duidelijk, of ze er wel zijn of niet. Dat zie ik toch!”
De spelleider reageerde ongeëmotioneerd en zei dat hem nooit gevraagd was naar bruggen door de commandant.

Het verhaal van de bruggen bij Cairo is binnen onze groep een fameus verhaal geworden.

Lessen:

 • 1. Zorg dat je kritische informatie oplijnt en gestructureerd verzameld. Dat is zo belangrijk dat het zelfs wat zou mogen kosten. Als de Geallieerden eerder de kracht van de AS-mogendheden in hadden kunnen schatten, hadden ze kunnen verslaan in het veld;
 • 2. Offensief handelen met een verrassende samenstelling werkt. De Geallieerden wisten niet meer wie ze tegenover zich hadden toen ze allerlei samengestelde eenheden tegenkwamen. Het kwam niet overeen met het ‘handboek’ en daardoor werden ze onzeker;
 • 3. Stating the obvious! Maak precies duidelijk wat je bedoelt met bepaalde opdrachten, benoem daarbij ook voor de hand liggende zaken. Iedereen heeft een andere beleving over een anderszins eenduidige situatie, niet beter of slechter, maar anders.
  Tot vandaag toe gebruik ik in mijn beroepspraktijk de lessen die ik in dit spel geleerd heb. Het bij elkaar brengen en houden van mensen, het bereiken van een gezamenlijk beeld van optreden en het benoemen van essentiele zaken, ook al zijn die voor de hand liggend, zijn nog steeds belangrijk.
  Het spreekt voor zich dat ik de rol van de commandant van de AS-mogendheden speelde……

Eric Versleijen

3 Responses to “Ja, maar dat is toch duidelijk!

 • Maar het is toch volstrekt duidelijk dat Cairo beschikt over een mooie brug? Dat men daaraan durft te twijfelen..

 • Een antwoord uit het geallieerde kamp. Dat de As-mogendheden snel konden oprukken was onderdeel van het geallieerde plan. Het klopt dat de geallieerden beter hadden kunnen kijken naar wat er exact tegenover hen stond, maar inderdaad was snel de conclusie getrokken dat de Afrikaanse noord kust niet een erg eerzaam doel vertegenwoordigde. Die conclusie maakte een verassend plan mogelijk. Sneller terugtrekken dat de As-mogendheden kunnen oprukken! Een beetje als een mokerslag van een bokser ontwijken waardoor deze uit zijn evenwicht raakt om vervolgens op het juiste moment een effectieve tegenstoot te kunnen geven. Dat plan lukte… te goed!
  Omdat het plan te goed werkte werden we gedwongen de Nijl als verdedigingslinie in te zetten. Dus veel verder naar achteren als we eerst gedacht hadden. Toen kwam de brug discussie. Onze troepen stonden inmiddels ten oosten van de Nijl en we hadden posities nodig op de westelijke oever. Er stonden geen bruggen weergegeven op de kaart. En dus hebben we uitgebreid overlegd, om het diplomatiek te zeggen, met de speleider en hem er van overtuigd dat er wel een brug over de Bijl zou zijn bij Cairo. Waarom anders daar een stad bouwen?
  Ook hier zit een les in over leiderschap. De spelleiding was onvoldoende voorbereid op alternatieve gebeurtenissen en uitkomsten. Hierdoor moest er ter plekke geïmproviseerd worden, wat prima is. Ook is dat goed te doen als men goed voorbereid is, wat hier niet het geval was. Daardoor namen de gebeurtenissen, in dit geval de spelers van het geallieerde kamp, de situatie over en was de spelleiding de controle kwijt.

  Zoals een Amerikaanse collega ooit tegen me zei. There are three types of leaders. Those that make things happen, those that watch things happen and those that ask “what happened?”.

  • Het commentaar van de Geallieerden heeft veel weg van propaganda. Wanneer je harder terugtrekt dan dat de vijand oprukt, heet dat in de volksmond vluchten. Hetgeen ook gestaafd werd door de verliezen die in de achterhoede geleden werden.

   Reden waarom het bij de Nijl mis ging, en mijn dank derhalve voor het commentaar, dringt eigenlijk nu pas tot me door.

   Door de frustratie rond de gebeurtenissen rond de brug over de Nijl verloor de AS commandant (ik dus) het doel uit ogen. Die doel-focus die juist geleid had tot de eerdere successen, was verdampt. Opeens ging alles over de brug en niet meer over het bereiken van het Suezkanaal hetgeen een strategische overwinning zou betekenen.
   In plaats van een alternatief plan te bedenken met het doel voor ogen, bleven we maar oplossingen voor niet relevante problemen verzinnen en ons te storen aan de ‘regels van het spel’. Don’t fight the problem!!

   Door frustratie het doel uit ogen verliezen en daar de prijs voor betalen! Niet doen!! Een wijze les.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *