Full Strategy Experience Game

LOGO_CHANGING-GAMESHet strategiespel vawebsite 9n Changing Games is een Full Strategy Experience Game (FSEG). In dit spel doorloopt een team het volledige strategie proces vanaf doelstelling, analyse, planning, uitvoering tot aan de evaluatie. Dit alles in 1 dag. Dat lijkt uitdagend maar lukt omdat we het spel uit de business context gehaald hebben en in een andere neergezet, in dit geval een historische campagne van Napoleon.

Omdat het spel in een historische context geplaatst is maakt ook dat bekende zakelijke weetjes, rules of thumb, algemeen aanvaarde kennis en andere shortcuts niet meer van toepassing zijn. Het team moet echt het hele proces door om tot een goed resultaat te komen. Fouten die tijdens de voorbereidende fases gemaakt worden, of gaten die men laat vallen, zullen een merkbaar effect hebben tijdens de uitvoering. Zodoende heeft een team aan het einde van de dag alles ervaren: het verstandige, het mindere goede en de effecten van alles.

De hands-on ervaring is waar een FSEG om draait. Niet het verkrijgen van diepgaande theoretische kennis. Het doel hierbij wordt uitstekend verwoord door een quote van Carl von Clausewitz: “het moet de geest van de toekomstige leider opvoeden, of beter, een gids zijn voor zijn zelf-instructie”. Uiteindelijk is het de aanzet tot het ontwikkelen van een coup d’oeil, wat vrij vertaald een strategische intuïtie betekend, iets wat Napoleon als geen ander bezat.